Saturday, August 11, 2018
Resepi Nasi Ayam Ma
Resepi Nasi Ayam Ma
Assalamualaikum wbt dan salam Ramadhan Kareem to all Muslim all around the world.
Di petang hari yang panas dan gersang sebab rumah aku ni rumah teres yang diapit kiri dan kanan dan kita sememangnya sedang mengalami pemanasan global, aku mengambil kesempatan untuk menulis entri yang bertajuk seperti diatas.
Ok, sebenarnya semalam punya semalam punya menu berbuka puasa keluarga aku ialah traratrartatrarta *ketuk meja* NASI AYAM. yay!!!
Nasi ayam family aku memang sedikit pelik kalau nak compare dengan nasi ayam yang kome kome selalu makan, sebab kitorang takde sos cili cair ke, kicap yang dimasak cair tu ke, dan sewaktu dengannya lah
NASI AYAM MA (hidangan untuk 4-5 orang)
- Bahan A (untuk nasi)
4 cawan beras
2 sudu marjerin
saje nak tunjuk colorful veges nih |
Daun pandan
1 biji kecil bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
� inci halia (dihiris)
Air rebusan ayam (setara dengan beras)
1 sudu kecil gula
Secubit garam
Kulit kayu manis
Bunga lawang
bahan untuk sup |
- Bahan B (untuk sup)
1 rempah sup
� biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
Air rebusan ayam
- Bahan C (untuk goreng ayam)
Kicap
Sos tiram
2 ulas bawang putih
� inci halia
Minyak masak
- Bahan D (sambal)
Cili padi
Cili besar
Sebiji buah tomato (dikupas kulitnya)
1 ulas bawang putih
Sehiris halia
Garam
Gula
Cuka
- Bahan E (hidangan)
Sebatang timun
Daun salad
Daun salad
Daun bawang
Daun sup
- Cara Goreng Ayam
1. Rebus ayam berserta 1 inci halia yang diketuk sehingga masak.
2. Toskan ayam yang direbus. Jangan buang air rebusan ayam tadi
3. Perap ayam yang ditos menggunakan bahan C diatas. Lagi lama diperap, lagi sedap ayam yang digoreng nanti.
4. Setelah diperap, goreng ayam dengan kuantiti minyak yang banyak.
5. Untuk memastikan ayam yang digoreng lembut, tudung kuali goreng ayam tersebut.
2. Toskan ayam yang direbus. Jangan buang air rebusan ayam tadi
3. Perap ayam yang ditos menggunakan bahan C diatas. Lagi lama diperap, lagi sedap ayam yang digoreng nanti.
4. Setelah diperap, goreng ayam dengan kuantiti minyak yang banyak.
5. Untuk memastikan ayam yang digoreng lembut, tudung kuali goreng ayam tersebut.
- Cara Masak Nasi
Bahan untuk masak nasi |
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, daun pandan, hirisan bawang putih, bawang besar dan halia dan tumis sehingga garing.
3. Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditos. Kacau sehingga rata.
4. Masukkan air rebusan ayam tadi hingga setara dengan beras tersebut.
5. Masak seperti biasa.
- Cara Masak Sup
Air rebusan ayam |
2. Jangan lupa diletak garam, ajinomoto (serbuk perasa) kedalam sup tersebut.
- Cara Buat Sambal
Campuran bahan D |
2. Kuantiti setiap bahan bergantung kepada tahap kepedasan yang diingini
- Cara hidangan
Ni simple hiasan untuk nasi ayam. Yang kat tengah tu hirisan daun bawang dan daun sup |
2. Ayam yang digoreng tadi dipotong kecil-kecil dan diletakkan diatas pinggan.
3. Sambal dicampur dengan kicap dan sos cili untuk menambahkan lagi rasa.
*kuantiti setiap bahan berbeza mengikut kesesuaian cita rasa pemakan dan pemasaknya
Alhamdulillah percubaan kali ni menjadi sebab habis licin nasi ayam guee heheheheheh
Selamat mencuba!!
Selamat berbuka ^_^! |
Untuk kuih, makan nekbat sira aje. |
Selamat mencuba!!